Tuvalu este considerată țară în dezvoltare de către Națiuniule Unite, însă este una dintre cele mai afectate țări de încălzirea globală care deja își arată efectele devastatoare – creșterea nivelului mării, eroziunea coastei marine și temperaturile anuale mult mai ridicate.
Localnicii au declarat că temperaturile au devenit de nesuportat, iar numărul afecțiunilor provocate de căldură a crescut, cele mai răspândite fiind accidentele vasculare, deshidratarea și iritațiile.
Totuși, aceștia fac tot ce le stă în putință pentru a se proteja de soare, purtând haine lungi, însă cea mai răspândită metodă pentru proctecția pielii este de negăsit – cremele speciale.
Se pare că acest produs nu se găsește în niciun magazin, iar cei care vor să îl achiziționeze trebuie să călătorească în Fuji – un zbor de două ore și jumătate, destul de scump.
„Am doar 32 de ani, dar arăt mai în vârstă, nu putem face rost de cremă pentru protecție solară aici, nu putem face rost de nimic pentru protejarea pielii”, a declarat o localnică din capitala Funafuti.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Tuvalu se confruntă cu mari lipsuri în domeniul sănătății și este una dintre cele mai mari importatoare din lume.
Profesorul Tony Reeder, de la Universitatea de Medicină din Noua Zeelandă, specializat în prevenția cancerului de piele, a declarat că în unele țări deja se încearcă introducerea cremei de protecție solară pe lista produselor farmaceutice necesare deoarece expunerea excesivă poate avea efecte devastatoare și poate declanșa diverse boli.
Potrivit publicației The Guardian, în unele insule din Pacific precum Palau și Hawaii, cremele solare au fost interzise deoarece s-a constat că o substanță din compoziția lor afectează coralii de recif.
Foto: Captură YouTube